Siirry suoraan sisältöön

Arki kissan kanssa

Kissa perheenjäsenenä merkitsee älykästä ja melko helppohoitoista lemmikkiä. Se vaatii kuitenkin rodusta riippumatta päivittäistä hoitoa ja huolenpitoa.

Kissa ei elä talousjätteillä, vaan sille on tarjottava sopivaa ravintoa. Olipa lemmikki pitkäkarvainen, lyhytkarvainen tai karvaton on sen turkin ja ihon kunnosta ja puhtaudesta huolehdittava. Kissan terveydenhoito on sen omistajan vastuulla eikä unohtaa saa lemmikin henkistäkään hyvinvointia. 

Kissa ei kuulu Suomen luontoon ja Suomen Kissaliitto muistuttaakin, että kissa ei ole vapaasti ulkoileva lemmikki, vaan kaikki ulkoilu tapahtuu kissalle ja luonnolle turvallisesti valvottuna. Esimerkiksi ulkoilutarha tai valjasulkoilu ovat hyviä vaihtoehtoja kissan ulkoilutukselle.

Kissalle on myös järjestettävä riittävästi aktiviteetteja ja virikkeitä sisälle kotiin, jotta se voi toteuttaa omaa lajityypillistä käytöstään. Kiipeilypuut ja mahdollisuus tarkkailla ympäristön tapahtumia ikkunasta lisäävät kissan viihtyvyyttä. Kissaa ei tulisi pitää pitkiä aikoja yksin, vaan sille tulisi järjestää seuraa. Turhautuminen voi purkautua häiriökäytöksenä tai ylenpalttisena huomion hakemisena omistajan saavuttua kotiin. On hyvä muistaa, että kissa elää elämäänsä pystysuuntaisesti, joten esimerkiksi kissalta pöydälle menemisen kieltäminen rajoittaa sen elinpiiriä voimakkaasti. 

Pennut ovat syntymäkodissaan yleensä “altistuneet” mahdollisimman monille virikkeille, kuten imurille, vieraille ihmisille, matkustamiseen kuljetuskopassa ja kaikille elämän normaaleille äänille ja asioille. Myös uudessa kodissa pentua kannattaa  reippaasti tutustuttaa uusiin asioihin ja ottaa mukaan elämän menoon normaalisti. 

Lisää vinkkejä eloon kissan kanssa saat rotukissapennun mukana tulevasta Kissanomistajan oppaasta.

Takaisin ylös