Siirry suoraan sisältöön

Kissan kanssa harrastaminen

Kissanäyttelyt

Näyttelyiden tarkoitus on levittää tietoutta eri roduista sekä valistaa kissan paremmasta hoitamisesta ja kohtelusta suurta yleisöä. Kasvattajille näyttelyt tarjoavat mahdollisuuden verkostoitua ja vertailla kasvatustyönsä tuloksia. Kissaharrastajalla näyttelyissä on mahdollisuus ennen kaikkea mukavaan yhdessäoloon muiden samanhenkisten kanssa. Kissanäyttelyistä et löydä ihmistä, joka kyllästyisi puhumaan kissoista! Muistaa sopii että kissat itse eivät tuloksistaan piittaa, vaikka monet esiintymistä näyttelyissä rakastavatkin.

Kissarodut on jaettu näyttelyitä varten neljään eri kategoriaan. Kansainvälinen näyttely voi olla 1- tai 2-päiväinen (osallistuva kissa on paikalla yhden tai kaksi päivää) tai jaettu näyttely, jolloin osallistuva kissa on paikalla sinä päivänä, jolloin kyseisen rodun kategoria arvostellaan. Saat tietoa siitä, milloin rodut ovat paikalla kysymällä näyttelyn järjestävältä yhdistykseltä.

Esittelynäyttely on yksipäiväinen ja sen tarkoituksena esitellä yleisölle eri rotuja, joten virallista arvostelua siellä ei järjestetä. Osallistuminen esittelynäyttelyyn on näytteilleasettajille yleensä ilmaista.

Yleisö on tervetullut kaikkiin Kissaliiton alaisiin näyttelyihin. Näyttelyt ovat erinomainen paikka tutustua erilaisiin kissarotuihin, kasvattajiin ja rotukissaharrastukseen. Järjestävät yhdistykset ilmoittavat sivuillaan näyttelyiden aukioloajoista ja pääsymaksuista. Näyttelyissä kissoihin koskeminen on ehdottomasti kiellettyä ilman sen omistajan lupaa, koska näyttelytilanteissa pöpöt leviävät helposti silittävien käsien mukana kissasta toiseen.

Lisätietoja Suomen Kissaliitto

Kissa-agility

Kissa-agility on omistajan ja kissan välistä mukavaa yhdessäoloa. Katsojallekin se on viihdyttävää, ovathan kissat varsinaisia persoonallisuuksia.

Esteiden ylittäminen on leikkimielistä ja piristävää puuhaa, josta molemmat nauttivat. Agility on kissalle mieleinen kanssakäymisen muoto, joka aktivoi sitä sosiaalisesti ja syventää sinun ja kissasi suhdetta.

Sisäkissalle agility on mainio tapa antaa kissalle liikuntaa, samalla hiukan aivojumppaa ja saalisvietin toteutusta. Näin kissa kuluttaa energiaansa tapettien repimisen tai muiden kolttosen sijaan agilityyn. Tosin agilityä ei tarvitse harrastaa pelkästään sisällä, vaan sitä voi harrastaa myös ulkona valjastelun ohessa niin talvella kuin kesällä.

Kissoille järjestetään agilitykilpailuja. Yleensä näyttelyiden yhteydessä pidettävä kilpailu on leikkimielinen tapahtuma, jossa sijoitusta tärkeämpää on, että sekä kissalla että ohjaajalla on hauskaa. Kilpailu käydään pöydälle rakennetulla radalla, jonka esteet kissan tulee suorittaa hyväksytysti.

Kissa-agilityssa käytetään A-, tikas-, rengas-, putki-, hyppy-, keinu- ja alitusesteitä. Kilpailussa esteiden suoritusjärjestys on vapaa, joten kannattaa aloittaa kissalle mieluisimmista esteistä. Houkuttimena käytetään yleensä namia tai lelua, mutta parhaiten koulutetut kissat kulkevat jopa erilaisten vihjeiden, kuten käsimerkkien tai sanojen avulla.

Laji käy kaikille kissoille rotuun, ikään tai kokoon katsomatta.

Lähde: Agilitykissat 

Kaverikissat

Kissojen kanssa voi harrastaa myös kaverikissatoimintaa. Se on vapaaehtoistoimintaa jossa kissa tuo iloa, elämyksiä ja läheisyyttä ihmisille joilla ei ole omaa lemmikkiä. Yleisiä vierailupaikkoja ovat esim. Lasten, kehitysvammaisten ja vanhusten luona erilaisissa asumisyksiköissä, kouluissa, päiväkodeissa ja tapahtumissa. 

Lisätietoja Suomen Karvakaverit 

Nosework

Nosework on hauska hajutyöskentely laji joka sopii koirien lisäksi myös kissoille. Kissalla on tarkka hajuaisti jonka avulla se mm. päättää kelpaako ruoka sille vai ei. Kissan kanssa pätevät samat perusperiaatteet kuin koirankin kanssa. Ideana on opettaa kissalle tietty haju, jonka löytämisestä seuraa palkka. Tarve etsiä ja seurata hajuja liittyy saalistuskäyttäytymiseen, joka on luontainen käyttäytymistarve kissalla. 

Laji sopii lähtökohtaisesti kaikille kissoille, mutta on erinomainen apu arkeen erityisesti hyvin aktiivisilla ja vilkkailla kissoilla. Nenän käyttö laittaa aivot töihin, rauhoittaa ja kuluttaa energiaa. 

Ensin annetaan kissan nuuhkaista etsittävää hajua purkista muutamia kertoja. Aina kun kissa nuuhkaisee sitä tehdään palkkiomerkki, esim. naksautetaan naksutinta ja annetaan palkka. Kun kissa on oppinut tämän, niin annetaan kissan etsiä sama haju piilosta. Ensin purkki kannattaa piilottaa näkösälle, mutta pikku hiljaa vaikeutetaan laittamalla hajupurkki kauemmas tai pois näkösältä. 

Takaisin ylös