Siirry suoraan sisältöön

Vaaranpaikkoja kotona

Sisäkissat elävät huomattavasti turvallisempaa ja onnellisempaa elämää, kuin ulos valvomatta päästetyt lajitoverinsa. Kodin seinien sisäpuolella voi kuitenkin uteliaille ja osallistuville lemmikeille olla vaaranpaikkoja, jotka omistajan on hyvä tiedostaa.

Sisäkissojen yleisin tapaturmaisen kuoleman syy on putoaminen ikkunasta tai parvekkeelta. Kissa pääsee luikahtamaan uskomattoman pienestä kolosta, joten on tärkeää, että kesäaikaan esimerkiksi asunnon tuuletusikkunat on tukevasti verkotettuja.

Ulkokissoja menehtyy paljon liikenteen uhreina. Kodinkoneista vaarallisia voivat olla muun muassa pyykin- ja astianpesukoneet. Kissa voi mennä huomaamatta koneeseen ja hukkua, kun kone käynnistetään. Myös kuumalle liedelle hyppääminen saattaa aiheuttaa vahinkoja ja pienelle pennulle jopa wc-pönttöön putoaminen voi olla vaarallista. Kissa voi myös liedellä leikkiessään vahingossa napsauttaa lieden päälle. On kuitenkin hyvä myös muistaa, että kissa on pystysuunnassa elävä eläin, jolle tasot ovat vain haaste, joten yleensä vaarallisten asioiden nostaminen ylöspäin ja kissan kieltäminen ei paranna turvallisuutta liki lainkaan.

Avotuli on aina vaarallinen kissalle. Kynttilänliekin liian läheltä sivuuttavan kissan turkki voi syttyä palamaan. Monet kodin pesu- ja desinfiointiaineista ovat myrkyllisiä suun kautta nautittuna ja kissa voi nuolla ainetta tassuistaan. Pentu voi rynnätä sulkeutuvan oven väliin tai leikkiessään niellä lankaa, kuminauhaa, lahjanarua yms.

Myrkylliset kasvit

Kodin huonekasveista myös osa on myrkyllisiä, kuten joulutähti, muratti, kaislat (’kissankaisla’) ja vehkat. Täältä löytyy yksi lista  yleisimpiä myrkyllisiä ja turvallisia kasveja. Kissat voivat myös olla kiinnostuneita multien kaivamisesta kukkaruukuista. Tätä voi vähentää esimerkiksi peittämällä multa pienillä kivillä. Myös siirtämällä kukat lasilyhdyn sisälle pitää uteliaat kissan tassut kaukana kasveista.

Takaisin ylös