Siirry suoraan sisältöön
Kissarotu: Don sfinx

Don sfinx

Koko
Pieni
Turkin pituus
Lyhyt
Aktiivisuus
Vilkas
Äänekkyys
Juttelee vähän

Yleiskuvaus: Don sfinx on yksi karvattomista kissaroduista. Don sfinxeillä voi olla myös eri tyyppistä karvoitusta täyden karvattomuuden lisäksi. Nopeamman aineenvaihduntansa vuoksi ne tarvitsevat runsaasti ruokaa, sekä karvattomasta ihosta tulee pitää huolta säännöllisten pesujen avulla.

Luonne: Don Sfinxit ovat viisaita ja omistajalleen omistautuvia, lämminluonteisia ja uteliaita kissoja. Varsinkin täysin karvattomien ja joskus velour-pentujen on huomattu kasvavan karvallisia sisaruksiaan hitaammin. Aikuisiässä ne kuitenkin ovat lähes samankokoisia.

Ulkonäkö: Don sfinxillä on 4 karvattomuuden astetta:  täysin karvaton, flock, velour ja brush. Standardin mukaan parhaimpana pidetään täysin karvatonta kissaa. Pään alueella ja niskassa on runsaasti ryppyjä. Flock -kissat näyttävät karvattomilta, mutta niillä on hentoa, lyhyttä nukkaa. Velour -kissojen vartaloa peittää laineikas rex-tyyppinen karva, joka häviää asteittain kissan kasvaessa. Brush -kissoilla on koko vartalon peittävä turkki, karva on normaalin pituista ja kiharaa, sekä tuntuu lähes teräsvillamaisen karhealta.

Historia:  Don sfinx on kotoisin Venäjältä. 1980-luvun lopulla Elena Kovaleva löysi kadulta Rostov-on-Donista noin 3-4 kk ikäisen normaalin pörröisen kilpikonnavärisen kissan. Kissan ollessa noin 7 kk ikäinen, alkoi ‘karvanlähtö’, ensin päästä ja sitten niskasta. Eläinlääkärit eivät kuitenkaan löytäneet kissasta vikaa, ja näin rotu oli saanut alkunsa. Don Sfinxin karvattomuuden aiheuttaa dominoiva geeni, joka luonnollisesti on helpottanut kasvatustyötä huomattavasti.

Lisätietoja

  • Rodun EMS-koodi: DSP
  • Rodun kategoria: 4
Takaisin ylös