Siirry suoraan sisältöön
Kissarotu: Egyptinmau

Egyptinmau

Koko
Keskikokoinen
Turkin pituus
Lyhyt
Aktiivisuus
Aktiivinen
Äänekkyys
Juttelee vähän

Yleiskuvaus: Egyptinmau on täplikäs kissa, joka muistuttaa hyvin paljon ensimmäisiä kesyyntyneitä kissoja.

Luonne: Egyptinmau on aktiivinen ja atleettinen kissa. Se on nopea juoksemaan ja kiipeilee yleensä mielellään korkeisiin paikkoihin. Maun nopeutta edistävät nivusissa olevat ihopoimut. Moni mau on erityisen herkkä havainnoimaan erilaisia hajuja ja reagoimaan niihin tutulla huolestuneella ilmeellään. Maut osallistuvat omistajiensa jokapäiväiseen elämään mielellään olematta kuitenkaan rasittavan tunkeilevia. Usein ne keksivät itselleen tekemistä myös oma-aloitteisesti.

Ulkonäkö: Egyptinmau on keskikokoinen lihaksikas kissa, joka on hieman korkeuttaan pidempi. Takajalat ovat etujalkoja hieman pidemmät ja näyttääkin kuin mau kävelisi varpaillaan. Maun silmät ovat mantelinmuotoiset ja väriltään karviaismarjan vihreät. Maun tulisi näyttää uteliaalta ja aktiiviselta kissalta ja sen ilme on usein huolestunut. Maut voivat olla väriltään hopeatäplikkäitä, ruskeatäplikkäitä tai mustasavuja. Ruskeatäplikkäästä käytetään usein myös nimitystä pronssitäplikäs.

Historia: Nykyiset maut ovat peräisin 1950-luvulla Egyptistä Italiaan ja edelleen USA:aan viedyistä kissoista. Geenipohjaa on pyritty laajentamaan Egyptistä myöhemmin tuoduilla kissoilla. FIFe hyväksyi rodun vuonna 1992. Ensimmäinen mau tuotiin Suomeen 1990-luvulla, mutta ensimmäinen suomalainen maupentu syntyi kuitenkin vasta vuonna 2006.

 

Lisätietoja

Takaisin ylös