Siirry suoraan sisältöön
Kissarotu: Manx

Manx

Koko
Keskikokoinen
Turkin pituus
Lyhyt
Aktiivisuus
Rauhallinen
Äänekkyys
Hiljainen

Yleiskuvaus: Manx on hännätön tai töpöhäntäinen lyhytkarvainen rotu. Rodun pentueisiin voi syntyä myös pitkähäntäisiä pentuja.

Luonne: Luonteeltaan manxit ovat seurallisia, osallistuvia ja sopeutuvaisia. Ne ovat helppoja kissoja, jotka omaavat rennon elämänasenteen.

Ulkonäkö: Manx-kissan tunnusomaisin piirre on hännättömyys. Manxeja syntyy hännättöminä, töpöhäntäisinä tai pitkähäntäisinä. Hännättömyyden aiheuttaja on luonnon geenimutaatio. Manx-kissan yleisilme on pyöreä. Selkä on lyhyehkö. Rakenteeltaan ne ovat vankkoja ja lihaksikkaita. Takamus on pyöreä, takajalat ovat etujalkoja hiukan korkeammat. Turkki saa olla minkä värinen tai kuvioinen tahansa, ja laadultaan se on lyhyt ja kaksinkertainen.

Historia: Manx on kotoisin Irlannin, Skotlannin ja Walesin keskellä sijaitsevalta Man-saarelta. Saarella hännättömiä manx-kissoja on esiintynyt satoja vuosia. Täältä rotu on saanut myös nimensä. Manx on yksi vanhimmista rekisteröidyistä kissaroduista sekä maailmalla että Suomessa. Rodun ensimmäiset rekisteröinnit ovat 1900-luvun alusta. Meillä Suomessa manx-kissat pohjautuvat osin myös kotimaisiin ns. maatiaiskissoihin, joiden keskuudessa hännättömyyden aiheuttava geenimutaatio on päässyt leviämään.

Lisätietoja

Takaisin ylös